Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2011 03:26 - Здрава и красива кожа
Автор: sweetmary Категория: Други   
Прочетен: 658 Коментари: 0 Гласове:
0



Заедно с ексфолирането и слънцезащитата, хидратацията е третата най-важна част от грижата за кожата. Включи я в ежедневната си разкрасяваща програма и ще се радваш на сияеща и гладка кожа по-дълго време.

image

Здравата кожа се състои от 80% вода и затова в нея се складира около една трета от всички запаси на H2O в кожата, казва д-р Аника Шрадер, дерматологичен изследовател в Байерсдорф. Външните влияния обаче – като слънце, вятър, студ, стрес, прекалено малко сън, нездравословни хранителни навици и неправилна грижа – изсмукват влагата от кожата ти. Ако нивата на хидратация в нея не се балансират, възстановителните процеси в клетките не могат да функционират правилно. В резултат, кожата става чувствителна и без блясък, не получава достатъчно от необходимите й хранителни вещества и кръвообращението се забавя. За сравнение, когато кожата е добре хидратирана, тя е гладка и плътна, и естествено сияеща. Затова добрата хидратация на кожата е гаранция тя да изглежда свежа и с младежки вид, казва д-р Ася Николова, главен асистент към кожна клиника на Медицинския факулет.

Основни фактори
Хидратацията зависи от съдържанието на хиалуронова киселина и от запазената липидно-водна мантия на кожата, казва д-р Николова. Хиалуроновата киселина е естествена съставка, която представлява около 25% от междуклетъчната субстанция на дермата. Характерното за нея е, че задържа влага и може да увеличи обема си до 1000 пъти при контакт с вода, което я прави воден резервоар на междукетъчното пространство. Това позволява на кожата да запази своята плътност и гладкост. С възрастта обаче количеството й намалява и това е причината за намалената еластичност на кожата.

Другият основен фактор, влияещ върху хидратацията, е невидимият за окото слой, наречен липидно воден слой или липидно-водна мантия, който се намира по повърхността на здравата кожа. Нарича се още естествена бариера на кожата, заради защитните й функции от неблагоприятната околна среда. Тя се променя при свръхомазняване, разрушава се при чест контакт със сапуни, перилни препарати и други химически вещества. С течение на годините се нарушава липидно-водното съдържание на мантията, което е една от причините за остаряването на кожата, уточнява д-р Николова.

imageОвлажняване отвътре и отвън
Два са начините да хидратираш кожата си – отвътре и отвън. Овлажняването отвътре означава да поддържаш тялото си добре хидратирано. Според д-р Шрадер, добър начин да възобновиш хидробаланса на кожата си отвътре, е да пиеш по два-три литра вода на ден.

Хидратирането отвън е посредством употребата на добри хидратиращи кремове и продукти. Изборът на правилния продукт се определя от състоянието и нуждите на кожата ти. Когато пробваш нов продукт, винаги купувай най-малката опаковка или помоли за мостра, която тествай от вътрешната страна на ръката си, за да избегнеш алергиични реакции. Хубаво е кремовете да се сменят през годинта, съветва д-р Николова. Хидратацията е като обличането – необходимо е да носиш по-леки текстури през лятото, когато влажността на въздуха е по-висока, а кожата е свежа и опъната. През зимата, когато е студено и въздухът е сух, горният слой на кожата изсъхва бързо, а климатиците допълнително я изсушават. Затова в студеното време ти е необходима по-интензивна хидратация, за да „изпълниш” кожата си.

imageХидратация за всеки тип
Важно е да използваш точните козметични продукти в зависимост от реалното състояние на кожата си. Освен това нуждите на кожата се променят с възрастта (когато си на 20, се нуждаеш от леки овлажняващи продукти, докато след 40-45 години кожата става по-суха и кремовете, които използваш, е важно да съдържат по-мощни активни съставки). По-долу ти предлагаме основни насоки за хидратация според типа на кожата ти. Освен това можеш да се консултираш с дерматолога си, фармацевта или консултанта в козметичния магазин, които да ти помогнат в избора на правилният продукт за нуждите на кожата ти.

Ако кожата ти е нормална
Тя се среща предимно сред много млади хора, като след 20-та година е рядкост.
Този тип кожа е мека на допир, балансирана, не е нито мазна, нито суха. Устойчива е на външни влияния като студ, вътър и горещ въздух. За да се съхрани колкото може по-дълго хубавата кожа, грижите за нея трябва да започнат още от най-ранна младежка въздраст. Продуктите за нормална кожа са предназначени да освежават и интензивно да овлажняват кожата, като за предпочитане е да се използват такива с по-лека формула.

Ако кожата ти е суха
Сухата кожа се нуждае от особени грижи още от млада възраст. При неправилно третиране тя бързо застарява. Първите признаци, по които можеш да разбереш дали кожата ти е суха, е ако усещаш дискомфорт и опъване след измиване, казва д-р Николова. Използвай хидратиращи кремове с успокояващи и омекотяващи съставки (съдържащи масла), които да намалят опъването й. Най-добре е да са в комбинация с антиоксидантни съставки и задължително с SPF. Освен интензивната и дълготрайна хидратация е необходимо кожата да е оптимално подхранена, съветва д-р Шрадер. Затова е препоръчително на няколко дена да се прави подхранваща маска.

Ако кожата ти е мазна или смесена
Тя се нуждае от специални продукти, които да регулират омазняването и да премахват лъскавината, но, едновременно с това, смесената кожа има нужда от допълнителна хидратация, особено в по-сухите зони, казва д-р Шрадер. Използвай хидратиращи кремове за този тип кожа, които са с по-леки формули и са на водна, а не на маслена основа. Те не запушвата порите и не причиняват образуването на комедони (чети внимателно етикетите на продуктите).

Бонус съвет: Използването на термална вода под формата на спрей е много полезно за хидратацията на кожата.


Митове за хидратацията – развенчани
Имай предвид тази информация
 
Мазната кожа не се нуждае от хидрататиращи продукти
Не е вярно. Всичи типове кожа се нуждаят от вода, в това число и мазната. Търси козметични продукти, които помагат както за доброто хидратиране, така и за намаляване на производството на себум.

Колкото повече хидратиращи продукти използваш, толкова по-добре.
Не е вярно. Напълно достатъчно е да хидратираш кожата си два пъти на ден. Как да разбереш дали не си прекалила с хидратацията на кожата си? Ако нанасяш прекалено много хидратираща козметика, много е вероятно кожата да реагира и да се появяд раздразнения.

Кожата се нуждае от хидратация само през лятото и зимата
Не е вярно. Кожата се нуждае от хидратация през цялата година, като в месеците с по-интензивни температури (лято и зима) тя трябва да е съобразена с климатичните особености.




Тагове:   кожа,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sweetmary
Категория: Спорт
Прочетен: 13952
Постинги: 9
Коментари: 0
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930